29 Aralık 2014 Pazartesi

Bilgisayar alırken nelere dikkat edilmeli ?


Öncelikle Masaüstü bilgisayarı veya laptop pc’yi ne amaçla alıyoruz buna karar vermeliyiz.
Çünkü en düşük bilgisayar 500-750 TL’den başlıyor. 
Neredeyse asgari ücrete denk geliyor. Kullanmayacağımız özelliklere boşa para harcamamak veya ihtiyacımızı karşılayamayacak bir bilgisayar almamak için nasıl bir bilgisayar alacağımıza önceden karar vermeliyiz.

Bilgisayarlar Cpu değerlerine göre kategorize edilmektedir. Örneğin İntel işlemciler i3, i5, i7 isimleriyle sınıflandırılırken AMD işlemciler A3, A4, A6, A8 diye sınıflandırılmaktadır. Burada bizlere en çok sorulan soru AMD mi İntel işlemcili mi bir bilgisayar almalıyım?
Eğer oyun ve grafik yönü güçlü bir bilgisayar istiyorsanız AMD programsal ve işlevsel yönü güçlü olsun diyorsanız İntel işlemcili bir bilgisayar almanız uygun olacaktır.

Bilgisayar alacağımız zaman işlemci gücü de önemli bir değer teşkil eder. İşlemci gücünün fazla olması, yine performansı etkileyen önemli bir detaydır.

Oyun oynamaya fazla zaman ayıranlar, ekran ve ses özelliklerine de dikkat etmelidirler.
Ekran kartının iyi olması, bir bilgisayarı çok üstün kılabilmektedir. Son dönemde ekran kartlarının geliştirilmesine yönelik yeni çalışmaların yapıldığını da düşünürsek bilgisayar alırken ekran kartı değerine dikkat etmemiz gerektiğini söyleyebiliriz.
Genelde toplama türündeki bilgisayarlar da insanlar tarafından ilgi görür. Toplama bilgisayar, bireyin bilgisayar özelliklerini kendi belirlemesiyle bir araya getirilen bilgisayar türünü ifade eder. 
Bilgisayar alımında en önde gelen detaylardan birisi de fiyattır. Fiyat değeri düşük olan çok kaliteli bilgisayarlar da mevcuttur, bu nedenle iyi bir araştırma dâhilinde bilgisayar almamız daha mantıklı olacaktır.

Veri, Bilgi ve Enformasyon Kavramları



Veri (data): Birbiri ile ilişkilendirilmemiş ham kayıtlardır.

Enformasyon (malûmat, information): İşlenmiş veya anlam kazanmış verilerdir.

Bilgi (knowledge): Değer kazanmış enformasyondur ve enformasyonun amaca yönelik olarak bir araya getirilmesidir.

On Altılı Sayı Sistemi


Heksadesimal; 16 tabanlı sayı sistemidir. Hxx bilgisayar belleğindeki 8 bit'lik bayt'ları göstermek için kullanılan bir kestirme yoldur.

Bu sayı sistemine "16 tabanlı sayı sistemi" denilmesinin nedeni, 16 tane sembolden oluşmasıdır. Sembollerden 10 tanesi rakamlarla (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9), geri kalan 6 tanesi harflerle (A, B, C, D, E, F) temsil edilir.

16'lık sistemden 10'luk sisteme çevirme işlemi bu şekilde yapılır;

5A316 = 5 · 162 + 10 · 161 + 3 · 160
= 5 · 256 + 10 · 16 + 3 · 1
= 1280 + 160 + 3
= 144310


27 Aralık 2014 Cumartesi

İkili Sayı Sistemi



İkili sayılar sayıların 2 tabanında yazılmasıyla elde edilir. Dolayısıyla tüm sayılar 0 ve 1 rakamları kullanılarak ifade edilirler. Elektronik devrelerindek

25 Aralık 2014 Perşembe

Byte Bit İlişkisi

Bayt (İngilizcebyte), elektronik ve bilgisayar bilimlerinde genellikle 8 bitlik dizilim boyunca 1 veya 0 değerlerini bünyesine alan ve kaydedilen b

Thinkfree Office Mobile



  • Telefon ve tabletlerde kullanılan bir kelime işlemcidir.
  • E posta yoluyla istediğiniz yere oluşturduğumuz sunuları gönderebilirsiniz.
  • Tüm Office programla

Ashampoo Office



  • Ashampoo Office Ashampoo kalitesi ile kodlanmış mükemmel bir alternatif office yazılımıdır. 
  • Ashampoo kaliteli yazılımlar konusunda dünya